IMG_2184

Sarah Schmidt – Klass 3B´s äventyr
Vernissage 1 september 16.30-18.00
Visas till 10 november, Hammarkullens Konsthall

Porträttbilder av den nya generationen i Hammarkullen kommer röra sig i de offentliga skyltfönster som Hammarkullens konsthall består av. En performativ händelse äger rum då klass 3B från Emmaskolan uppsöker en fotoautomat, filmas och förevigas. Platsen som är en spårvagnshållplats, konsthall och ett offentligt rum omvandlas för ett tag till en homage till de barn som utgör en del av den nya generationen i Göteborg.

Hammarkullen trafikeras av spårvagnslinjerna 4, 8 och 9, tack vare snabbspårvägen på endast 15 minuters resväg från Göteborgs centralstation och Brunnsparken. Spårvagnshållplatsen är underjordisk, den enda helt underjordiska spårvagnshållplatsen i Sverige. Hammarkullens konsthall befinner sig här. En annorlunda och okonventionell konsthall som kan ses av alla, och där trösklarna är låga.

Som bilstad har segregation i Göteborg byggts in med stora leder som i princip delar upp alla stadsdelar. Samtidigt som sekulära visioner i samhället söker förutsättningar för mångfald och samexistens försvårar ofta denna geografiska situation de initiativ som görs för att göra staden mindre segregerad. Hur skapar vi i denna åtskillnad former av tillhörighet och deltagande i stadens offentliga rum?

Utställningen består av bilder på den nya generationen i Hammarkullen. Den privata porträttbilden kommer röra sig i de offentliga skyltfönster som Hammarkullens konsthall består av. En performativ händelse kommer att äga rum då vi tillsammans uppsöker en fotoautomat, filmas och förevigar våra porträtt som sedan visas i monitorer runt om kring hållplatsen. Platsen som är en spårvagnshållplats, konsthall och ett offentligt rum omvandlas för ett tag till en homage till de barn som utgör en del av den nya generationen i Göteborg.

Sarah Schmidt har varit verksam som konstnär i över tio år senast var hon aktuell med appen och videowalken den Malmska Valen. Hon är även aktiv i Galleri Box och konstnärlig ledare för plattformen Golddigger Productions tillsammans med Cecilia Suhaid Gustafsson. Sedan 2014 är hon programansvarig och universitetsadjunkt på bildlärarprogrammet vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

3B´S ALUMINIUMPROJEKT
Att hitta och utforska former. Under tre workshopstillfällen skapade Emmaskolans klass 3B ett gemensamt verk i form av en triptyk. Triptyken består av tre delar: Göteborgs centralstation, klass 3B´s klassrum och eleverna i klass 3B´s kroppar. Formerna som verket består av uppstod genom att eleverna pressade aluminiumfolie mot olika slags former med sina egna händer.

Foto: Kristina Meiton
Filmklippare: Rasmus Ohlander
Ljudtekniker och ljudkonstnär: Helena Persson
Producent: Cecilia Suhaid Gustafsson (GoldDigger Productions)
Installationstekniker: Peter Götzlinger
Bildpedagog: Sara Mårtensson
Tack till Olof Persson, Sanna Al-Abadiy, klass 3 B och Emmaskolan

Projektet har fått stöd från Konstnärsnämnden