Butohkoreografen Frauke är utvald till arbetsresidens på Bergmangårdarna på Fårö

Mellan 1-14 september kommer koreografen Frauke ha residens på Bergmangårdarna tillsammans med den japanske dokumentärfilmaren Mile Nagaoka. Under två årstid har Mile Nagaoka följt Frauke i sitt konstnärliga arbete som butohkoreograf i bergsbyn Kamiyama i Japan. Mile Nagaoka har skapat en trilogi om Frauke. Del ett Frauke blev utvald till JSFF Japanese Serbian Film Festival 2016 och hade Sverigepremiär på Atalante i Göteborg våren 2017.

Del två Frauke 2 hade internationell premiär vid Tokushima international film festival 2017, Japan och visades även vid Fraukes framträdande i Kobe, Japan. Sista delen följer Frauke då hon studerar dansen i Noh teatern i Kobe med Noh mästaren Akio Kasada och kommer nu slutföras på Fårö under deras arbetsvistelse på Bergmangårdarna.
Bergmangårdarna på Fårö tar emot konstnärer, forskare och journalister från hela världen. Stiftelsen erbjuder boende och arbetsplats i en miljö som skall ge näring till tänkande och skapande – i samma miljö som under drygt fyra decennier utgjorde inspiration för Ingmar Bergman.

Frauke är koreograf med fokus på butoh och performance. Hon är baserad i Göteborg och arbetar även internationellt. Hon har skapat en egen genre inom Butoh där hennes verk är platsspecifika och unika. Frauke arbetar ofta med andra konstnärer från olika konstnärliga discipliner och hennes framträdanden är inspirerade av samtida konst och samtida koreografi. I höst kommer Frauke presentera sitt nya verk Yama – three bodies tillsammans med electro/glitch musikern Andreas Tilliander på Strandverket i Marstrand, Skansen Lejonet i Göteborg och på Färgfabriken i Stockholm.