Frauke – Hana [2019]

I verket Hana, som betyder blomma på japanska, utforskas vår relation till den otämjda naturen. Blomman står för naturens förmåga att av sig själv förnyas, att i rytmisk växling breda ut sig, dra sig samman och åter breda ut sig. Dess arom är hypnotisk och kapabel att ändra sinnesstånd. Hana representerar nagare, vilket betyder flöde, de krafter som finns i mellanrummen, sfärer av utsidan och insidan. Blomkalken är en öppen hemlighet.

Hana är det avslutande verket i trilogin three bodies. Three bodies hänvisar till naturens cykliska förlopp och de tre kroppar eller faser som naturen genomgår i ett flöde av varaktighet. Den tredje kroppen medlar och förenar de andra två kropparna. Precis som dag och natt behöver skymning eller gryning. Koreografin är skapad i samarbete med Beniko, tidigare Maiko och Geisha i Kyoto, Japan, samt under vistelse på Centre Pompadour- laboratoire néoféministe, Château Lafoutte, Frankrike.

Butohdansaren och koreografen Frauke ( Caroline Lundblad ) har genom skolning i Sverige och Japan utvecklat en ”skandinavisk butoh”. Hennes utsökta och konsekventa verk skapas genom genreöverskridande samarbeten och gestaltas som komplicerade installationer i platsspecifika rum. Frauke har utvecklat en persona med estetiskt och koreografiskt egensinniga uttryck som förenar butohns kvaliteter med samtiden.

2 September 2019 Centre Pompadour- laboratoire néoféministe, Château Lafoutte, Ercourt,
Frankrike
12, 13 september 2019 Aftonstjärnan, Göteborg, Sverige
20, 21 september 2019 NOHABs Smedja, Trollhättan, Sverige
25 september 2019 Rīgas mazais teatris, Riga, Lettland
29 september 2019 Nirgendwo, Berlin, Tyskland
13 oktober 2019 The Kodera Stable, Sōraku-en, Kobe Japan

Koreografi & dans: Frauke
Ljus: Emma-Kara Nilsson
Musik: Josefin Runsteen
Kostym: Gerd Karlsson / Alley (Kobe Japan)
Foto: Tadahiko Shimazu
Grafisk form: Petra Landström
Produktion: GoldDigger Productions
Längd ca 45 min
Med stöd av: Statens Kulturråd, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stads kulturnämnd